Bu yazımızda gerek iş hayatımızda gerek farkında olmasak bile günlük hayatımızda da kullandığımız 5S Uygulamaları hakkında sizlere bilgi vermek istedik. Çok keyifli okumalar dileriz.
5S NEDİR?
5S, Japonya’da doğmuş bir faaliyetler dizisidir. Japonca baş harfleri S ile başlayıp Seiri (Sınıflandırma), Seition (Düzenleme), Seison (Temizlik), Seiketsu (Standartlaştırma) ve Shitsuke (Disiplin) olan bu kelimelerin işyerlerinde kaliteli bir çalışma ortamı oluşturmak, sürekliliği sağlamak, çalışan verimliliğini artırmak ve zamandan tasarruf etmek amacıyla bir araya getirilip uygulanması ile oluşan bir sistematiktir. 5S çalışma koşullarını; performans, konfor, güvenlik ve temizlik açılarından en iyi yere getirmeyi amaçlar.
5S; yöneticisinden çalışanına herkesin sorumluluk aldığı, tüm iş süreçlerinin iş güvenliği çerçevesinde kurallı, düzenli ve sistematik şekilde yürütüldüğü kapsamlı bir tekniktir.
5S UYGULAMALARI KULLANIM ALANLARI
5S, işletme ve üretim sahaları, atölyeler, depo ve stok alanları, ofisler, bürolar, bankalar, havaalanları, laboratuvarlar, tekstil sanayi, kargo şirketleri gibi birçok özel ve kamu sektöründe kullanılabilir.
Şimdi gelelim 5S Uygulamalarının ilk “S” adımına:
1- SEIRI (Sınıflandırma-Ayıklama)
Çalışma alanında gerekli ve gereksiz malzemeler birbirinden ayrılması ve daha sonrasında sınıflandırılarak ilgili bölgeden uzaklaştırılmasıdır.
Bu ilk aşamanın iyi yapılması diğer aşamalar için çok önemlidir; çünkü karmaşa ve dağınıklılığın sebep olduğu zaman kaybını azaltır. Özellikle işletmenin alanı sınırlı ise bu düzenin kurulması ile sık sık etrafın düzenlenmesi gerekliliğini ortadan kaldırır.
Sınıflandırma işlemi yapılırken sorulması gereken sorular: |
- Aktif ürün oluşturulan sahada, ihtiyaç duyulmayan eşya mevcut mu?
- Yardımcı işletme malzemeleri doğru yerinde mi?
- Yerlerde kalan ya da bırakılan el aletleri var mı?
- Tüm ekipmanlar adreslendi mi?
- Kullanılan malzemeler kullanım yerlerine göre ayrıştırıldı mı? Doğru yerlere yerleştirildi mi?
|